Priblížila, že hoci sa tohtoročná sezóna ešte neskončila, včelári
hovoria o jednej z najťažších za ostatných 20 rokov. Pre výkyvy počasia
vyprodukovali včely približne len štvrtinu z celoročnej produkcie medu,
pričom najviac chýbajú lesné medy. Nepriaznivá kombinácia vlhkých dní a
následných horúčav spôsobila, že sa nevytvorili optimálne podmienky pre
tvorbu medovicového medu.
Holéciová upozornila, že hoci pravého medovicového medu je málo,
Slovenský zväz včelárov (SZV) eviduje výrazný nárast predávaného
medovicového medu, ktorý predajcovia vo veľkých množstvách ponúkajú
zákazníkom.
Včelári podľa Holéciovej hovoria o absurdnej situácii a klamaní
spotrebiteľov. Vyzývajú na obozretnosť pred falšovateľmi medu, ktorí
nielenže neponúkajú prvotriednu kvalitu, ale sa aj obohacujú na úkor
spotrebiteľov a poctivých včelárov. Predávajú ho aj za podozrivo nízke
ceny. Kilogram pravého medovicového medu v súčasnosti podľa nej stojí
viac ako 10 eur, medy výrazne pod 10 eur určite medovicové nie sú.
"Zákazníci by si preto mali dávať pozor na to, ak im niekto ponúka
lacný lesný medovicový med vo veľmi tmavej farbe, pretože často býva
takýto produkt dofarbený umelými farbivami alebo zahustený ryžovými
sirupmi. Pochádzajú z východnej Ázie, kde sa preukázateľne zdvojnásobila
produkcia ´medu´ pri rovnakých počtoch včelstiev. Pravého medovicového
medu sme v tejto sezóne vytočili len zlomok. V tomto roku ide skutočne o
nedostatkový produkt, nie je možné, aby sa predával vo veľkom," uviedol predseda SZV Pavel Fiľo.
Včelári preto nabádajú spotrebiteľov, aby si od predajcu medovicového
medu zakaždým pýtali med v pohári s etiketou. Na nej musia byť uvedené
všetky základné informácie o výrobcovi a produkte tak, aby bol
vysledovateľný. Tak je označený každý stopercentný med od overeného
včelára.
"Určite neodporúčam, aby ľudia nakupovali med pri cestách alebo cez
internet od neznámych predajcov. Falšovateľov medu naďalej pribúda. Máme
indície, že aj na slovenskom trhu sú výrobne, kde med miešajú s
prídavnými látkami a umelo zvyšujú jeho objem. Žiaľ, Slovensko naďalej
nemá certifikovanú metodiku a prístrojové vybavenie, vďaka čomu by sme
laboratórne a úradne vedeli overiť pravosť každého jedného medu na našom
území. Chýba nám aj legislatíva na národnú etiketu, ktorá bude
vyžadovať percentuálne podiely medov z rôznych krajín," dodal Fiľo.
Nárast počtu predajcov medovicových medov v sezóne, keď ho je akútny
nedostatok, tak len podľa neho potvrdzuje fakt, že med patrí medzi
najviac falšované potraviny. Obdobný problém s falšovaním vnímajú
slovenskí včelári aj v prípade agátových medov. Agátový med má svoju
typickú jemnú arómu a chuť, ktorá sa po pridaní ryžových sirupov stratí.